Badanie genetyczne predyspozycji do raka jelita grubego

Uwarunkowania dziedziczne odpowiadają nawet za 15% przypadków nowotworów jelita grubego, znacząco zwiększając ryzyko zachorowania wśród nosicieli określonych mutacji genetycznych. Ich wczesne wykrycie za pomocą specjalistycznych testów pozwala na wdrożenie odpowiednich działań profilaktycznych a w przypadku zachorowania ułatwia opracowanie spersonalizowanej terapii.

Data publikacji
Czas czytania
4 min.

Rak jelita grubego to drugi pod względem częstotliwości występowania nowotwór u kobiet (po raku piersi) oraz trzeci u mężczyzn (po nowotworach płuc i gruczołu krokowego). Zalicza się do niego raka okrężnicy, raka zgięcia esiczo-odbytniczego oraz raka odbytnicy. W 2012 r. na całym świecie rozpoznano ponad 1,3 mln nowych zachorowań na nowotwory jelita grubego oraz odnotowano około 700 tys. zgonów z tego powodu (w Polsce rak jelita grubego zabija każdego roku około 10 tysięcy osób). Epidemiolodzy szacują, że w ciągu najbliższych dwudziestu lat zachorowalność może wzrosnąć nawet dwukrotnie w przypadku mężczyzn oraz o ok. 1/3 w przypadku kobiet.

Nowotwór jelita grubego jest chorobą rozwijającą się powoli i najczęściej bezobjawowo przez kilka, nawet do 10 lat. W Polsce wykrywa się ją przeważnie w stadium zaawansowanym, kiedy pacjent zgłasza się do lekarza z objawami takimi jak:

krwawienie z jelita - zależnie od umiejscowienia guza mogą to być ciemno zabarwione stolce lub świeża krew w stolcu (w tym przypadku ważne jest rozróżnienie krwawienia jelitowego od krawień wywołanych przez hemoroidy – żylaki odbytu)

anemia (niedokrwistość) – osłabienie, ciągłe zmęczenie, bladość skóry i błon śluzowych, podwyższona temparatura ciała

naprzemienne, długotrwałe biegunki i zaparcia oraz spadek masy ciała – nieuzasadnione zmianą diety

nieswoiste bóle brzucha i dolnych partii pleców – uzależnione od rodzaju guza i jego lokalizacji

nudności, wymioty, problemy z wypróżnianiem, nadmiar gazów jelitowych, uczucie dyskomfortu

Wśród najczęstszych czynników predystynujących do rozwoju choroby wymienia się m.in. niewłaściwą dietę (bogatą w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso, ubogą w witaminy i błonnik), nadwaga i otyłość (zwłaszcza brzuszna), brak wysiłku fizycznego i wiek powyżej 50 lat, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów (dowiedziono, że zwłaszcza u kobiet zwiększa ryzyko rozwoju choroby nawet o 40%), a także cukrzyca, nieswoiste stany zapalne jelit oraz czynniki genetyczne.

W zaawansowanym stadium choroby śmiertelność z powodu nowotworów jelita grubego szacowana jest na około 40%.

Uwarunkowania genetyczne rozwoju raka jelita grubego

Przeprowadzane w ostatnich latach badania wykazały, że nawet 15% przypadków nowotworów jelita grubego ma podłoże genetyczne i rozwija się w efekcie odziedziczonej predyspozycji. Szczególny niepokój powinny budzić przypadki wystąpienia więcej niż jednego przypadku choroby w danej rodzinie, jak również przypadki raka jelita cienkiego, żołądka, trzonu macicy, dróg moczowych, jajnika i piersi oraz młody wiek zachorowania. Przesłanki takie powinny skłonić nas do jak najszybszego przeprowadzenie testów genetycznych ukierunkowanych na nosicielstwo określonych mutacji genetycznych, zwłaszcza obejmujących geny MSH2, MLH1, MSH6, NOD2 i CHEK2 – pojawienie się nowotworu najczęściej jest wynikiem obecności kilku lub nawet kilkunastu mutacji w obrębie tych genów, zaangażowanych w regulację cyklu komórkowego. Osoby z historią nowotworową w rodzinie powinny określić swoją predyspozycję genetyczną do zachorowania oraz pozostać pod stałą kontrolą lekarza, najlepiej w poradni genetycznej i/lub gastrologicznej.

Test genetyczny predyspozycji raka jelita grubego

Nowoczesne testy diagnostyczne realizowane w techniką mikromacierzy DNA typu SNP w technologii APEX wykonują w Polsce m.in. laboratoria Medgenetix i Euroimmun DNA). Obejmują one badanie 5 genów i 169 możliwych w nich mutacji, których nosicielstwo w świetle obecnych wyników badań wiąże się z wysokim, sięgającym 60-80% ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego niezwiązanego z polipowatością (tzw. zespół Lyncha, HNPCC). Powstaje on w wyniku mutacji jednego z genów odpowiedzialnych za naprawę DNA, takich jakMSH2, MLH1 lub MSH6 (mutacje genów MSH2 i MLH1 stanowią ok. 90% wszystkich mutacji związanych z tym zespołem). Nosiciele mutacji narażeni są na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego przed 45 rokiem życia, a także na podwyższone ryzyko wystąpienia w młodym wieku innych nowotworów, takich jak rak endometrium, jelita cienkiego, rzadziej nowotworów jajnika, górnych dróg moczowych, żołądka, mózgu i piersi.

Pewne, choć nieco mniejsze znaczenie warunkujące zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu jelita grubego mają także geny NOD2 i CHEK2. Mutacja 3020insC genu NOD2 występuje w ok. 15% wszystkich raków jelita grubego i ma związek z ponad 2-krotnie podwyższonym ryzykiem zachorowania u osób powyżej 60 r.ż. U nosicieli mutacji genu CHEK2 ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego wzrasta ok. 2-krotnie, a mutacja występuje w ok. 10% raków tego narządu.

Badanie po stronie pacjenta sprowadza się do pobrania próbki materiału genetyczne w postaci krwi lub wymazu z jamy ustnej, wysyłanej następnie do laboratorium (można to zrobić w jednej z licznych placówek medycznych współpracujących z laboratoriami). Wyniki testu otrzymamy po około 3 tygodniach – powinno się je skonsultować i omówić ze specjalistą genetykiem i/lub gastrologiem.

Inne przydatne linki


Komentarze (0)

Komentarze (0)

Akcja
Krok
odyl
Nie opuszczaj
nas jeszcze!
Sprawdź, jak zdobyć smartwatcha dzięki akcji Krokodyl!
Badanie genetyczne predyspozycji do raka jelita grubego

Wybierz miasto, aby znaleźć placówkę

Wpisz zabieg, miejscowość, klinikę lub lekarza…