O specjaliście

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska jest specjalistą z dziedziny żywienia człowieka i biochemikiem. W 1989 roku ukończyła studia w Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest absolwentką kierunku biologia molekularna. Ponadto zrealizowała studia podyplomowe na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technicznym. Obecnie jest kierownikiem Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Profesor prowadzi badania naukowe, współpracując z krajowymi i zagranicznymi ośrodkami badawczymi. Opublikowała kilkadziesiąt pracy i doniesień naukowych, zarówno w Polsce, jak i za granicą (w czasopismach brytyjskich i amerykańskich). Otrzymała Nagrodę Ministra Zdrowia za swoje osiągnięcia. Jako członek komisji Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego pracuje nad tworzeniem nowych zasad kształcenia dla studentów dietetyki.

Zabiegi, w których specjalizuje się prof. dr hab. n. med. E. Stachowska

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska jest specjalistą nutrigenomiki i nutrigenetyki. Specjalizuje się w procesach indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych. Do oferty jej gabinetu należą konsultacje oparte na najnowszych zdobyczach nutrigenetyki i nutrigenomiki, znajdujących szerokie zastosowanie w żywieniu i żywieniu klinicznym.

Do gabinetu profesor Stachowskiej zgłaszają się pacjenci ze schorzeniami jelit, w tym z zespołem jelita drażliwego i chorobami zapalnymi jelit. Profesor udziela porad dietycznych osobom z celiakią, alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Zajmuje się układaniem diet dla osób cierpiących z powodu chorób autoimmunologicznych, choroby stłuszczeniowej wątroby i refluksu przełykowego oraz dwunastniczego. Oferuje konsultacje dietetyczne dla pacjentów w depresji.


Wpisz zabieg, miejscowość, klinikę lub lekarza…